Den här brödfria pizzan är snarare en "new take" på spansk tortilla där bottnen är gjord på ägg, lök och potatis. Den är fantastiskt god och maxad med proteiner och ett bra alternativ för den som vill undvika gluten eller annat mjöl.
Ingredienser
Botten
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g kokt, skalad potatis
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
100 g halloumiost
3 ekologiska ägg
½ dl mjölk
1 msk fiberhusk
Tomatsås
½ vitlöksklyfta
Olivolja
100 g körsbärstomater
1 tsk honung
Balsamvinäger
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
Alternativ topping
Vitlök
Kokt potatis
Champinjoner
Tomater
Mozzarella
Garnering
Rucola eller färsk basilika
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Hacka löken, skiva vitlöken och tärna den kokta potatisen i ca ½ cm stora bitar. Svetta lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt den tärnade potatisen och stek så det får en gyllene färg. Smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Låt svalna något.
- Riv halloumin grovt och blanda med ägg, mjölk, fiberhusk och potatisblandningen. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Forma till 4 runda pizzabottnar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda bottnarna i ugnen i ca 10 minuter, tills de får färg.
- Gör tomatsåsen:
Riv vitlöken och fräs den i olivolja. Tillsätt tomater och smaksätt med honung, balsamvinäger, flingsalt och svartpeppar. Koka i ca 3 minuter.
- Topping:
Skiva vitlök och potatis lövtunt. Skär champinjoner, tomater och mozzarella i skivor.
- Ta ut bottnarna och lägg på valfri topping. Grädda i ytterligare ca 10 minuter. Garnera med rucola eller färsk basilika.
Liknande recept
Kommentarer (0)