Hamburgerbröd

Serverar: 12 portioner

Hemmagjorda hamburgare är gott både till vardags och fest. Speciellt om man dessutom bakar bröden själv.

Ingredienser

  • 1 pkt , 50 g , jäst
  • 5 dl vatten , 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • Ca 12 dl vetemjöl special
  • Pensling
  • Vatten
  • Garnering
  • 3 msk sesamfrön
  • Tillbehör
  • Kakmått , glas eller liknande , ca 8-10 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, socker och olivolja.
    2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
    3. Arbeta degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är kladdig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till 1 cm tjock platta, tryck ut 12 rundlar med hjälp av ett mått. Gnugga måttet mot bordsytan tills rundeln har släppt degen.
    4. Låt de utstansade degbitarna jäsa till dubbel storlek, ca 30 min, på en smord eller bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Pensla bullarna med lite vatten och strö över sesamfrö. Grädda bullarna 5-8 minuter.
    6. Currydressing till hamburgarna: Smält 1 msk smör i en stekpanna. Hacka en halv gul lök och stek med lite curry. Tillsätt 2 msk honung, låt svalna lite. Rör sedan ner 1 msk majonnäs och 3 msk youghurt. Salta och peppra.
    7. Ett gott tillbehör: Amerikansk coleslaw: Blanda 300 g riven morot, 300 g riven vitkål och en finhackad selleristjälk. Tillsätt 3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk rödvinsvinäger, en nypa kummin och 2 tsk strösocker. Smaksätt med salt och peppar.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    8-10
    1 h 50 min
    20
    4
    1 h 30 min
    16
    1

    Kommentarer (1)

    redd 6 juli 2009

    Precis så fluffiga som när man köper dom, och många vart det kommer definitivt vara en klassiker i min frys. Dock smakade mina jäst vet inte riktigt vad det berodde på men skall försöka hitta en lösning på det framöver, blir lite fel i smaken.

    Relaterade Artiklar

    Sill och strömming
    Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming använ...

    Sanningen
    Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl refl...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben