Hartmuts lantbröd

Serverar: 1 portioner

En mycket mättande bröd som håller sig länge.

Ingredienser

  • 2 dl rågkross
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl linfrö
  • ½ dl havrekli
  • ½ dl vetekli
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2½ tsk salt
  • 5 dl kokhet vatten
  • Del 2
  • 1 pkt jäst, 50g
  • 2 dl ljummet vatten, 37°
  • 1 tsk socker
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 6-7 dl vetemjöl eller vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Blanda rågkross, rågmjöl, linfrö, havre- och vetekli, solrosfrö, pumpakärna och salt i en bunke. Häll i 5 dl kokhet vatten och rör om så att alla ingredienser blir blöta. Låt stå i minst 2 timmer det går också bra över natten.
    2. Rör sedan ut jästen och socker i 2 dl 37° varm vatten och häll över skållningen.
    3. Tillsätt dinkelmjöl, vetekross och lite vetemjöl i taget och arbeta ihop degen. Till sist häller du olivoljan i. Stjälp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda till en rund boll, låt jäsa under bakduk i 1 timme.
    4. Forma en avlång limpa eller lägg degen i en avlång form. Låt jäsa ytterligare 30 min.
    5. Sätt ugnen på 225° med lite vatten på botten. Nagga med en gaffel och pensla med vatten.
    6. Grädda brödet i nedre delen 15 min 225° och sänk sedan temperaturen till 200° och ha i den ytterligare 45 min.
    7. Lägg brödet på en galler och låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    4.4
    1 h 25 min
    10
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben