Hasselnöt- och russinbröd
Använd vilken torkad frukt som helst – men glöm inte att blötlägga dem – de är riktiga fuktbovar!
Rågsurdeg eller fördeg finns i mina andra recept.
Ingredienser
100 g blötlagda russin
100 g rostade hasselnötter
500 g vatten
850 g vetemjöl
200 g rågsurdeg eller fördeg
25 g jäst
30 g mörk sirap
15 g salt
Instruktioner
- Lägg russinen i blöt . Rosta hasselnötterna i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter.
- Väg upp och blanda samtliga ingredienser utom salt, russin och nötter.
- Kör i degblandare cirka 10-15 minuter, eller knåda för hand tills degen är smidig och lite blank. Tillsätt salt och kör ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt russin och äpplen och se till att de blir väl inblandade i degen. Degen ska vara lite kladdig.
- Låt degen vila i bunken cirka 30–45 minuter. Degen ska nu på ytan kännas fast men inte hård.
- Dela degen i tre lika delar och knåda ihop dem till avlånga limpor. Mjöla en linnehanduk och lägg bröden med ”sömmen” neråt, vecka och mjöla mellan varje limpa. Jäs i cirka 1,5–2 timmar.
- Vänd upp bröden (så att sömmen kommer uppåt – bröden kommer nu att spricka upp på ett vackert sätt i ugnen) på plåt och grädda i 250 grader i 30–40 minuter. Innertemperatur ska ligga på 96–100 grader.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Hej, jag inspirerades av ditt bröd (som såg jättegott ut) men eftersom jag inte gillar russin i bröd, och alltid måste ändra lite på alla recept bara för skojs skull, så kom jag fram till [recept]47390[/recept]. Det blev ett suveränt gott bröd och jag gissar att alla som tycker om russin i bröd måste älska ditt!!! Tack för inspirationen!!! =)
Hej, Ditt bröd är fenomenalt gott. Jag har bakat det nu seadn du lade upp receptet. Har några förslag dock. Du skriver i receptet om "äpplen" vilket jag antar är korrfel eftersom du säkert menar nötterna. Annan sak är gradantalet 250 vilket jag bakade efter första gången jag gjorde detta och undrade redan då över den långa tiden i så högt värme och så brändes bröden redan efter 15 minuter. Jag har bakat sedan dess 30 minuter i HÖGST 200 grader. Tänkte bara att du kunde justera ditt recept efetrsom det är säkert många som brännt sina bröd i 250 grader i försök att ha dom där i 30 minuter. Alternativt så går det bra i 250 men bara i 10-12 minuter. Annars ett toppen recept och mitt favorit...:) //Janne
Bakat detta bröd och det blev verkligen jättegott! Kommer sänka värmen något nästa gång, för det blir definitivt fler gånger. Tack för ett mycket bra recept!