Havregrynsbröd med morotsmarmelad och solrosfrön

Serverar: 24-50 portioner

Tid: 2 timmar

Ett underbart gott och saftigt långpannebröd som jag fick smaka hos min älskade dotter, som också gillar att baka liksom mamma.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 msk morotsmarmelad
  • 2 morötter
  • 3 msk olja
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl solrosfrön
  • 2 dl rågmjöl
  • 4 dl fiberhavregryn
  • 8 dl specialvetemjöl
  • Instruktioner

    1. Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke/köksmaskin. Värm vattnet fingervarmt, och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt, solrosfrön, morotsmarmelad och de finrivna morötterna. Blanda de torra ingredienserna och häll i bunken/köksmaskinen. Kör/arbeta degen några minuter tills den släpper i kanterna, den ska vara ganska lös. Pensla en bunke med lite olja, det är då lättare att ’hälla’ ut degen i långpannan. Låt jäsa i bunken ca 45 min.
    2. Smörj en långpanna och ’häll’ i degen, platta ut den till en kaka med mjölade händer. Gör ett rutmönster med en degskrapa, ca 24 rutor. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Om du vill, pensla brödet med ljummet vatten och strö på lite solrosfrön eller lite rågmjöl. Grädda brödet i mitten av ugnen, i ungefär 20 minuter. Låt brödet svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    1951 10 januari 2015

    Har bakat dessa havrerutor flera gånger såå goda och lätta o göra.Byter ut marmeladen mot lite sirap eller honung

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben