Havregrynsbröd med morotsmarmelad och solrosfrön
Serverar: 24-50 portioner
Ett underbart gott och saftigt långpannebröd som jag fick smaka hos min älskade dotter, som också gillar att baka liksom mamma.
Ingredienser
50 g jäst
4 msk morotsmarmelad
2 morötter
3 msk olja
5 dl vatten
2 tsk salt
1 ½ dl solrosfrön
2 dl rågmjöl
4 dl fiberhavregryn
8 dl specialvetemjöl
Instruktioner
- Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke/köksmaskin. Värm vattnet fingervarmt, och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt, solrosfrön, morotsmarmelad och de finrivna morötterna. Blanda de torra ingredienserna och häll i bunken/köksmaskinen. Kör/arbeta degen några minuter tills den släpper i kanterna, den ska vara ganska lös. Pensla en bunke med lite olja, det är då lättare att ’hälla’ ut degen i långpannan. Låt jäsa i bunken ca 45 min.
- Smörj en långpanna och ’häll’ i degen, platta ut den till en kaka med mjölade händer. Gör ett rutmönster med en degskrapa, ca 24 rutor. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Om du vill, pensla brödet med ljummet vatten och strö på lite solrosfrön eller lite rågmjöl. Grädda brödet i mitten av ugnen, i ungefär 20 minuter. Låt brödet svalna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Har bakat dessa havrerutor flera gånger såå goda och lätta o göra.Byter ut marmeladen mot lite sirap eller honung