Goda och nyttiga frallor som passar till en soppa eller till frukosten. Ett bra grundrecept som man kan blanda i vad man tycker om av frön, nötter eller frukt.
Ingredienser
½ paket jäst, 25 g
5 dl vatten
½ dl solroskärnor
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 msk olivolja
13 dl dinkelfullkornsmjöl
(Tärnade torkade aprikoser)
1 ägg
Solrosfrön
Instruktioner
Smula jästen i en skål. Lös den i vattnet (37°). Tillsätt solroskärnor, salt, sirap, olja och det mesta av mjölet (och aprikoser)
Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i ca 45 min. Ta upp degen och rulla en längd. Skär i 20 bitar och rulla bullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över några solroskärnor. Låt jäsa i minst 30 minuter.
Grädda i 225°, 8-12 min.
Exempel på ingredienser man kan blanda i för att variera receptet:
Grovhackade valnötter
Russin
Krossade linfrön (för extra fibrer)
Müsli
Havregryn