100 g smör eller margarin (alt 1 dl flytande margarin)
50 g jäst (1 paket)
12 dl mjölk
1 msk salt
1 dl ljus sirap
2 dl solrosfrön
2 kg rågsikt
Instruktioner
Smält fettet i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt)
Smula ner jästen i en stor bunke.
Rör ut jästen med vätskan och blanda ner salt och sirap och häll i nästan hela påsen mjöl samt solrosfröna.
Spara 2-3 dl rågsikt till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Häll ut degen på bakbordet och knåda ihop allt.
Jäs under bakduk i bunken ca 60 minuter.
Ta upp degen på bordet och knåda den lätt.
Dela degen i 3-4 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs på plåten i ca 40 minuter under en duk
Grädda limporna i 200 grader i nedre delen av ugnen
i ca 55-60 minuter