Havretårta med aprikoskräm

Sockerfritt.

Ingredienser

  • 100 g margarin eller 1 dl olja
  • 5 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 4 msk Hermesetas lättströ
  • 2/3 dl mjölk
  • Bittermandelarom
  • 1 burk konserverade aprikoser
  • 2 dl mjölk
  • 1 ½ msk maizena
  • 1 äggula
  • 1 msk Hermesetas lättströ
  • 1 gelatinblad
  • 1 äggvita citronmellis
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader.
    2. Smält margarin eller mät upp olja. Häll fettet över havregrynen i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, lättströ och mjölk. Rör om och smaksätt med någon droppe bittermandelarom.
    3. Dela degen i två delar och kavla ut dem till bottnar, 21 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen i 200 c. Låt bottnarna svalna på galler.
    4. Öppna burken med aprikoser. Lägg 10 stycken i en sil och skölj dem med kallt vatten. Kör dem sedan till en puré i en mixer. Det blir 1 dl mos.
    5. Blanda mjölk, maizena, äggulan och lättströ i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den nästan når kokpunkten och börjar tjockna. Dra kastrullen åt sidan och låt krämen svalna.
    6. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter i kallt vatten. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull över svag värme.
    7. Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda ner gelatinet, aprikosmoset och till sist äggviteskummet i den kalla krämen. Lägg den mellan bottnarna.
    8. Garnera med aprikorklyftor avspolade och blad av citronmeliss. Låt tårtan stå i kylen 2-3 timmar eller till nästa dag så blir inte bottnarna hårda.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben