Spröd och frasig blir denna havretårta, som vi fyller med äppelmos. Man kan variera den genom att fylla den med annat mos eller sylt, färska eller djupfrysta bär, vanilj-, choklad- eller smörkräm. För att tårtan ska behålla sin sprödhet bör man inte fylla den för lång tid före serveringen.
Ingredienser
Drygt 1 1/2 dl smält smör eller margarin
3 dl havregryn
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 msk vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
3/4 tsk ingefära
Fyllning och garnering
3-4 msk havregryn
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl äppelmos
Instruktioner
- Häll det smälta matfettet över havregrynen. Rör samman ägg och socker. Blanda ned äggblandningen i havregrynsblandningen och tillsätt vetemjöl, bakpulver, kanel och ingefära.
- Smörj och mjöla två plåtar. Markera fyra rundlar, ca 20 cm i diameter, och bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna i ugn, 175°, ca 10 minuter. Lossa dem genast och lägg dem på galler att kallna.
- Rosta havregrynen lätt i torr, het stekpanna. Vispa grädden. Lägg samman bottnarna med äppelmos och grädde emellan. Garnera tårtan med grädde och strö över de lättrostade havregrynen.
Liknande recept
Kommentarer (0)