Helstekt biff med chorizo och rotfruktsgratäng

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Gratängen blir extra smakrik om den förbereds i god tid. Koka rotfrukterna, smaka av, häll upp i en form och låt den stå i kylen upp till två dagar före servering. Gratinera 15-20 min före servering.

Ingredienser

  • 1 kg utskuren biff (gärna hängmörad)
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 kruka timjan
  • 4 chorizo korvar
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • Rotfruktsgratäng
  • 500 g potatis
  • 500 g morötter
  • 500 g palsternacka
  • 500 g rotselleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk pressed citron
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 150 g riven västerbottensost
  • Gröna grönsaker
  • 300 g haricots verts
  • 300 g broccolibuketter
  • 300 g ärtor (små)
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • Instruktioner

    Gratäng: Skala potatis, rotfrukter och vitlök. Skär potatis och rotfrukter i bitar och finhacka vitlöken. Lägg potatis, rotfrukter och vitlök i en gryta. Häll på grädde och mjölk. Låt koka utan lock tills potatis och rotfrukter är mjuka. Tillsätt citronsaft, salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form. Strö över ost. Kött: Sätt ugnen på 100°. Putsa biffen. Skala vitlöksklyftorna. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i olja och smör med vitlöksklyftor och timjan i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Spara stekfettet. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Skär korven i breda bitar och stek dem snabbt i fettet efter köttet i stekpannan. Ta upp korven på ett fat och tillsätt balsamvinäger och honung. Låt koka ihop 2–3 min. Höj ugnsvärmen till grill, 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min, tills den fått fin färg. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min. Låt rinna av och blanda med ärter, klippt smörgåskrasse, persilja och olivolja. Värm eventuellt kött och korv i ugnen före servering. Häll skyn från köttet i vinägerskyn. Skär köttet i skivor och lägg dem på en stor skärbräda. Fördela chorizo och grönsaksblandning över. Servera med sky och gratäng vid sidan om.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben