Gravad helstekt biff

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 dag

Smaken passar inte alla, ett smått unikt/ovanligt sätt att tillreda biff/filé. Kan såklart även göras med oxfilé och fin välputsad bit av ryggbiff går bra (som nötytterfilé ju "görs av"..) Smaken blir både salt och söt, och köttet kan serveras till olika rätter varm (potatisgratäng exempelvis), ljummen (nykokt färskpotatis med en kall dillsås) eller kallt som pålägg eller till alla rätter där rostbiff används. Det blir en mångsidig köttbit när den är klar..

Ingredienser

  • 700 g nötytterfilé, i jämnstor bit (formad som en filé)
  • 1 dl grovsalt
  • 1 dl strösocker
  • 1 st lime
  • 1-2 msk svartpeppar, grovmald
  • Instruktioner

    1. Blanda salt och socker i en plastpåse, lägg i köttet och gnugga/skaka påsen så kryddorna fördelar sig. Öppna påsen och pressa i juice från en lime. Skaka blandningen igen. Grava i 24 timmar (mindre än halva tiden räcker utmärkt med vakuummarinerare), vänd påsen då och då.
    2. Tag ut köttet ur kylen ett par timmar före tillagning så det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 125C. Torka av/skölj hastigt köttbiten så att framförallt socker ej ligger kvar på ytan. Rulla köttet i grovmald svartpeppar och stek i ugn tills innertemperaturen närmar sig 55C, max 60C (tar ca 45 min för ett stycke som ursprungligen var på 700g). Slå folie om köttet och låt vila 10 min innan köttet skivas.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    jonnymunkers 10 oktober 2012

    Gör inte detta, "smaken passar inte alla" är en grov underdrift. Förstörde precis 1kg nötytterfilé...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben