Helstekt biffrad med kantarellsås och rotfruktstårta

Serverar: 6 portioner

God

Ingredienser

  • 800 g utskuren biff i bit
  • ca 1 msk salt
  • 2 tsk grovmalen svartpeppar
  • KANTARELLSÅS
  • 1 liter färska kantareller eller 200 g konserverade
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kantarellspad
  • 1½ dl ljus kalvbuljong
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 msk cherry
  • salt
  • peppar
  • ROTFRUKTSTÅRTA
  • 500 g potatis
  • 200 g morötter
  • 200 g selleri
  • 1 finhackad gul lök
  • 200 g västerbottenost
  • 50 g smält smör
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk malen vitpeppar
  • Instruktioner

    salta och peppra biffraden ordentligt och bryn den i en stekpanna. Sätt i en stektermometer och stek färdigt på låg värme, ca 100-125 grader till önskad stekgrad. Grovhacka kantarellerna till såsen och fräs dem med den finhackade löken. Pudra över mjöl och rör ut väl. Tillsätt sherry, buljong, grädde och kantarellspad. Sjud på svag värme i 15-20 min, smaka av med salt och peppar. OBS! Använder man färsk svamp, så får man späda såsen med lite mjölk eller buljong. Skala och skiva rotfrukterna i 2-3 mm tjocka skivor. Varva skivorna med hackad lök, smält smör, hälften av osten samt salt och peppar i en smord ugnsform. Stö över resten av osten och grädda i 175 i ca 50 min. skär upp biffen och servera med sås och rotsakstårta samt grönsallad.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben