Helstekt filé med rotfruktstårta

Serverar: 4 portioner

Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populär, men blir lite festligare som "tårta"

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • Smör
  • 1 tsk rosmarin eller timjan
  • Flingsalt
  • Nymald peppar
  • Rotfruktstårta
  • 500 g blandade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
  • 300 g mjölig potatis
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 200 g camembert
  • 4 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl standardmjölk
  • Instruktioner

    1. Ugn 125°
    2. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor.
    3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddor, salt och peppar.
    4. Stick en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67°.
    5. Vira in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
    6. Rotfruktstårta: Sätt ugnen på 175°. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
    7. Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i marberedare.
    8. Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
    9. Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
    10. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
    11. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme. Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur ugnen.
    12. Lycka till! Smaklig måltid

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    kathegolf 5 november 2013

    vad tror du om detta på fredag ???

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben