Helstekt fläskkotlett med örter och vitlök

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Örter och vitlök ger riktigt god smak på köttet. Den goda såsen och potatis med lök gör inte saken sämre.

Ingredienser

  • Kotlettraden
  • 1 kg kotlettrad med ben
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Ört- och pepparsås
  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 1 oxbuljongtärning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Soya såsfärg
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 10 - 15 grönpepparkorn
  • 1/2 tks grovmalen svartpeppar
  • Potatis och lök
  • 30 - 40 små jämna potatisar (helst färskpotatis)
  • 12 små färska lökar
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Köttet: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kotlettraden med benet nedåt på arbetsbänken. Skala två vitlökar och dela dem i tre, fyra bitar på längden. Snitta med vass kniv små fickor i köttet och pressa in vitlöksbitar lite här och där.
    2. Skär ett dekorativt rutmönster genom den feta kappan på köttet. Smula sönder timjan och rosmarin och strö blandningen över köttet. Klappa in kryddorna och avsluta med att salta och peppra.
    3. Tryck in en stektermometer (se till att den inte når benet eftersom den då visar fel temperatur) Lägg köttet i långpanna och slå på lite olivolja. Ställ in mitt i ugnen. Beräkna stektiden till ca 1 timma och 45 minuter eller tills termometern visar 90 grader.
    4. (Eftersom kotlettraden är jämntjock blir stektiden densamma för en bit på ett kilo som för en på tre kilo) Köttet behöver inte ösas.
    5. Ört- och pepparsås: Skala och hacka en gul lök grovt. Fräs löken i smör någon minut. Pudra över vetemjöl och späd men vatten, vin och matgrädde.
    6. Lägg i buljongtärningen och tillsätt smulad rosmarin och timjan. Smaka av med krossade grönpepparkorn och svartpeppar.
    7. Låt koka upp och sjuda minst 5 minuter. Färga med såsfärg, sila och smaka av med salt.
    8. Helstekt lök och potatis: Potatisen borstas och kokas fem minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Skala potatisen när den svalnat.
    9. Stek potatisen i en blandning av olja och smör. Krydda med salt och peppar.
    10. Löken läggs i vatten för att bli lättare att skala. Bryn dem runt om i olja och efterstek i 20 - 30 minuter med kotlettraden i ugn.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    christincarlsson 4 oktober 2010

    Jätte gott

    chilla1 11 februari 2013

    Mycket gott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben