Helstekt hjortsadel med rostade rotsaker

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Fanns inget recept specifikt för hjortsadel, dock är detta snarlikt andra recept för rådjurssadel. Rotsaker i ugn är inget nytt recept heller, men skriver i det här för fullständighetens skull.

Ingredienser

  • 1 hjortsadel ( min var av kalv, ca 20 cm lång - kanske 7 hg)
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Viltkrydda, eller timjan och rosmarin
  • 1 paket bacon (ca 120 gram)
  • 8 potatisar
  • ½ kålrot
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 fänkål
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör i ordning rotsakerna, ringla olja över, strössla med flingsalt och skjuts in i ugnen när det är varmt.
    2. Putsa sadeln om nödvändigt. Klappa in den med kryddor, bryn runt om i stekpanna. Stick in kötttermometer i köttigaste delen. Täck med baconskivorna.
    3. När rotsakerna gått ca 30 minuter kan du sätta in en form med sadeln i, alternativt vänta till rotsakerna är färdiga och gör sen köttet klart.
    4. Titta på köttermometern - efter smak ta ut köttet. Jag lät min gå till 70 grader, då var det rosa närmast benet. VI gillar inte rött blodigt kött här. Det var saftigt o fint ändå.
    5. Vispa ur panna och form med vätska, buljong, rödvin och grädde. Smaka av. Koka ihop till angenäm konsistens.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben