Helstekt hjortsadel med rostade rotsaker
Fanns inget recept specifikt för hjortsadel, dock är detta snarlikt andra recept för rådjurssadel.
Rotsaker i ugn är inget nytt recept heller, men skriver i det här för fullständighetens skull.
Ingredienser
1 hjortsadel ( min var av kalv, ca 20 cm lång - kanske 7 hg)
Smör till stekning
Salt
Vitpeppar
Viltkrydda, eller timjan och rosmarin
1 paket bacon (ca 120 gram)
8 potatisar
½ kålrot
1 morot
1 palsternacka
1 fänkål
Olivolja
Flingsalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
Gör i ordning rotsakerna, ringla olja över, strössla med flingsalt och skjuts in i ugnen när det är varmt.
- Putsa sadeln om nödvändigt. Klappa in den med kryddor, bryn runt om i stekpanna. Stick in kötttermometer i köttigaste delen. Täck med baconskivorna.
- När rotsakerna gått ca 30 minuter kan du sätta in en form med sadeln i, alternativt vänta till rotsakerna är färdiga och gör sen köttet klart.
- Titta på köttermometern - efter smak ta ut köttet. Jag lät min gå till 70 grader, då var det rosa närmast benet. VI gillar inte rött blodigt kött här. Det var saftigt o fint ändå.
- Vispa ur panna och form med vätska, buljong, rödvin och grädde. Smaka av. Koka ihop till angenäm konsistens.
Liknande recept
Kommentarer (0)