Hembakat knäckebröd

Serverar: 8 portioner

Det är enklare än du tror att baka eget knäckebröd - och dessutom både roligt och väldigt gott. Prova!

Ingredienser

  • 1 flaska mörkt lättöl, 33 cl
  • 25 g jäst
  • ½ dl flytande margarin
  • ½ tsk salt
  • 1½-2 tsk hel kummin
  • 3 dl rågflingor eller grynblandning
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl matbrödsmjöl
  • Instruktioner

    1. Värm ölet till 37 grader och lös jästen i vätskan. Tillsätt margarin, salt och lätt stött kummin.
    2. Blanda rågflingor eller gryn med de båda mjölsorterna. Rör ner mjölblandningen i degspadet och arbeta samman till en smidig, ganska fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
    4. Arbeta degen smidig och dela den i 8 bitar som formas till bullar. Kavla ut tunna kakor ca 30 cm i diameter. Använd gärna grovt mjöl vid utkavlingen.
    5. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Ta ut ett hål i mitten och pricka kakan med en gaffel på många ställen. Grädda 6-8 minuter i het ugn. Passa bröden noga så att de inte bränns. Låt svalna på galler utan duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    beababen 9 januari 2009

    Hej, Undrar om det går att byta ut det flytande margariner mot olja eller smält smör? är det någon som vet? Jag använder bara riktigt smör.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben