Hembakad kavring

Baka ett par härligt saftiga och hållbara limpor, mustiga och goda med lite sötma av sirap. Surdeg och skållning är hemligheten bakom det lyckade resultatet. Det blir två limpor av receptet

Ingredienser

  • Dag 1
  • Skållning
  • 5 dl vatten
  • 3 dl rågkross
  • Surdeg
  • 5 g jäst för söta degar
  • 5 dl filmjölk
  • 2 msk mörk brödsirap
  • 4 dl fint rågmjöl
  • Dag 2
  • 20 g jäst för söta degar
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 1 tsk coloritsoja
  • 1 ½ tsk salt
  • 4 dl fint rågmjöl
  • Ca 6 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Ugn 175°
    2. Dag 1: Börja med skållningen. Häll kokhett vatten över rågkrosset och täck med en bakduk.
    3. Surdeg: Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken fingervarm och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sirap och rågmjöl. Rör om till slät konsistens. Täck degen med en bakduk.
    4. Låt skållning och surdeg vila i rumstemperatur över natten.
    5. Dag 2: Blanda samman skållning och surdeg. Smula ner jästen och rör om.
    6. Tillsätt sirap, soja och salt.
    7. Blanda ner rågmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt vila i bunken i ca 45 minuter.
    8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman lätt. Dela i två jämnstora bitar.
    9. Forma degbitarna till avlånga bröd som läggs ner i två smorda avlånga bakformar som rymmer ca 1 ½ liter. Låt bröden jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175°.
    10. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
    11. Stjälp upp de nygräddade bröden och låt kallna på galler under bakduk.
    12. Lycka till!

    Liknande recept

    5
    1 h 40 min
    2
    4
    5
    2 h 30 min
    6
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben