Tid: 2 timmar
En mycket god kavring med lite egen karaktär och struktur. Blixtsnabbt hoprörd men längre ugnstid. 15 minuter jobb och 1 timme 30 minuter ugn, men ingen jästid. Bör svalna helt före användning.
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en stor 2 l – 3 l brödform med rumsvarmt smör. Alternativt 2 mindre. Finriv morot. Mjöla formen med grovt rågmjöl och ställ svalt medan ni gör degen, då fäster mjölet bättre. Blanda alla mjölsorter med bikarbonat och bakpulver. Blanda filmjölk, sirap och morot i en bunke. Blanda ner mjölblandningen i bunken och arbeta med degkrokar till en tjock seg smet. Häll smeten i brödformen och jämna till en plan yta. Placera på nedersta falsen i ugnen och grädda i ca 1 timme 30 minuter Stjälp ur formen och låt svalna helt, invirad i handduk. Som all kavring bör den skivas i tunna skivor. Brödet går perfekt att frysa i bitar.