En bra kavring

Bakade denna underbart goda kavring idag, lite tidsödande men degen sköter sig själv, om man säger så.

Ingredienser

  • Skållning
  • 100 g rågmjöl
  • 250 g kokhett vatten
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk kummin
  • eller
  • 2 tsk brödkryddor
  • Blanda allt och låt stå tills det svalnat, gärna längre
  • Deg
  • Skållningen
  • 100-125 g vatten
  • 5 g jäst
  • 150 g brödsirap, eller mörk sirap
  • 400 g rågsikt
  • 10 g salt
  • Instruktioner

    1. Blanda allt i en bunke, degen ska vara kladdig. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Tar mellan 6 – 8 timmar.
    2. Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ner den i en smörad och mjölad brödform. Låt nu jäsa till dubbel storlek i formen. C:a 2 timmar.
    3. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
    4. In i ugnen med formen, efter 15 min så sänk värmen till 200 g och låt stå ytterligare 20-25 minuter. Vira in i handduk och låt svalna, gärna över en natt.

    Liknande recept

    5
    1 h 40 min
    2
    4
    5
    2 h 30 min
    6
    3

    Kommentarer (2)

    Anderstam 20 februari 2013

    Saftig, Smakfull och mycket god. Är man som jag lat men tålmodig så är set ett perfekt sått att baka. Givetvis full poäng. Bifogar en bild.

    Roskerstin 20 februari 2013

    Anderstam: Jättekul att du tyckte om kavringen, håller med dig om de där med lat men tålmodig, känner igen mig lite i det. M V H Kerstin

    Relaterade Artiklar

    Tilltugg till barnen!
    Visst ska barnen också ha lite gott att tugga på före maten, anting...

    Sill, sill, sill
    Sill hör verkligen sommaren till. Finns det något bättre än sill, nypo...

    Sillfavorit!
    Detta är en riktig sillfavorit, alltid lika uppskattad. Förutom att de...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben