Bakade denna underbart goda kavring idag, lite tidsödande men degen sköter sig själv, om man säger så.
Ingredienser
Skållning
100 g rågmjöl
250 g kokhett vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin
eller
2 tsk brödkryddor
Blanda allt och låt stå tills det svalnat, gärna längre
Deg
Skållningen
100-125 g vatten
5 g jäst
150 g brödsirap, eller mörk sirap
400 g rågsikt
10 g salt
Instruktioner
- Blanda allt i en bunke, degen ska vara kladdig. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Tar mellan 6 – 8 timmar.
- Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ner den i en smörad och mjölad brödform. Låt nu jäsa till dubbel storlek i formen. C:a 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
- In i ugnen med formen, efter 15 min så sänk värmen till
200 g och låt stå ytterligare 20-25 minuter. Vira in i handduk och låt svalna, gärna över en natt.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Tilltugg till barnen!
Visst ska barnen också ha lite gott att tugga på före maten, anting...
Sill, sill, sill
Sill hör verkligen sommaren till. Finns det något bättre än sill, nypo...
Sillfavorit!
Detta är en riktig sillfavorit, alltid lika uppskattad. Förutom att de...
Saftig, Smakfull och mycket god. Är man som jag lat men tålmodig så är set ett perfekt sått att baka. Givetvis full poäng. Bifogar en bild.
Anderstam: Jättekul att du tyckte om kavringen, håller med dig om de där med lat men tålmodig, känner igen mig lite i det. M V H Kerstin