Het kikärtsgryta med tomat och saffran

Serverar: 4 portioner

Ljuvliga smaker i en och samma gryta. Om du inte tycker om hetta- uteslut piri piri och smaka av med lite chiliflakes mot slutet istället. En snabbvariant: Använd färdigkokta kikärter, 400 g. Klar på ca 25 minuter! Gnid brödskivor med vitlök och stek lätt i olivolja. Gott att doppa i!

Ingredienser

  • 1½ dl torkade kikärter (Obs! Blötlägg dagen innan)
  • 1 stor gul lök, i klyftor
  • 3 fasta potatisar, skalade och tärnade, ca 300 g
  • 2 blekselleristjälkar, strimlade
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 msk olivolja
  • ½ g saffran
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 tomater, tärnade
  • 2 lagerblad
  • ½-1 piri piri eller 1 röd chili
  • Salt
  • Servering
  • Aioli
  • Surdegsbröd
  • Instruktioner

    1. Fräs kikärter, lök, potatis, blekselleri och vitlök i en gryta med olja, saffran och tomatpuré. Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna. Lägg ner tomater, lagerblad och piri piri delad på längden. Låt småputtra under lock ca 1 timme.
    2. Servera grytan med en klick aioli och ett surdegsbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben