Hjortfilé med sparrispotatis och blåbärssky

Serverar: 8 portioner

Torkade blåbär finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller saluhallar.

Ingredienser

  • 1,2 kg hjortinnerfilé
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Blåbärsströssel
  • 1½ dl rivet vitt bröd
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl torkade blåbär, finhackade
  • Sparrispotatis
  • 1½ kg sparrispotatis
  • 3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk hackad dragon
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • Blåbärssky
  • 1 dl blåbär
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör, rumstempererat
  • Instruktioner

    1. Strössel: Rosta brödet i en stekpanna och tillsätt rivet citronskal. Ta av från värmen och vänd i de torkade blåbären.
    2. Sätt ugnen på 100 grader. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar.
    3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det färdigt mitt i ugnen till 58 graders innertemperatur, ca 1 timme.
    4. Sparrispotatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet. Koka ihop grönsaksbuljong och grädde ca 2 minuter. Vänd i potatisen och dragon. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
    5. Sås: Passera blåbären genom en sil. Koka ihop rödvin, vatten och fond tills hälften återstår. Tillsätt honung och blåbärspuré. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Mixa i smöret med en mixerstav.
    6. Skär köttet i skivor. Strö över blåbärsströssel och servera med sparrispotatis och blåbärssky.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben