Hjortron med vaniljparfait och vaniljsmulor

Serverar: 8 portioner

Skogens guld som toppas med krämig vaniljparfait och knapriga smulor.

Ingredienser

  • Vaniljparfait
  • 4 dl grädde
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • Vaniljsmulor
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Mylta
  • 200 g hjortron
  • 2 msk vatten
  • 3/4 dl socker
  • Instruktioner

    1. Koka hjortron, vatten och socker ett par minuter. Låt svalna.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl, socker och vaniljsocker tills en smulig pajdeg i en bunke. strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills smulorna börjar få en gyllenbrun fin färg. Tag ut smulorna och låt dem svalna på plåten.
    5. Vispa upp grädden. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfröna eller vaniljsocker pösigt. Vänd ner grädden i äggsmeten och blanda till en jämn massa.
    6. Varva mylta, vaniljsmulor och vaniljparfait i små glas och ställ på en bricka i frysen minst 4-5 timmar. Tag ut ca 30 minuter före servering. Om det blir mylta över kan man toppa med det eller servera vid sidan om.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben