Jag brukar passera sylten i en sil för att få bort kärnorna men det är ju en smaksak.
Ingredienser
6 äggulor
3/4 dl (60 g) socker
5 dl vispgrädde
2 1/4 dl (300 g) hjortronsylt
8 cl Lakka likör
Till servering
Mandelflarn
Portvin
Instruktioner
Skilj gulorna från vitorna. Spara vitorna i kylen eller frys dem. De går bra att vispa efter frysning.
Blanda gulor och socker i en rostfri kastrull eller bunke, ställ den i vattenbad och vispa hela tiden tills smeten når 50°. Värm försiktigt, för om smeten blir för varm kan den lätt klimpa sig. När smeten nått 50° och börjat tjockna lite tar man bort bunken ur det varma vattnet men fortsätter vispa tills temperaturen sjunkit till 21°. Elvisp duger fint.
Vispa grädden, ej för hårt. Blanda sylt och likör. Vänd sedan ihop smeten, sylten och grädden och häll i sockerkaksform. Ställ i frysen och täck med folie då det hårdnat.
När parfaiten ska ätas ska formen doppas i hett vatten och innehållet sedan stjälpas upp på serveringsfat. Gör det ca 30 minuter innan den ska serveras.
Garnera med mandelflarn och servera ett glas gott portvin till.