Hummer a'la Bretange

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Supergott och väl värd mödan.

Ingredienser

  • 2 färska hummrar
  • 2 stora charlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kryddnejlika
  • 30 g smör
  • 4 cl olivolja
  • Krossat skal från hummern
  • 7 cl calvados
  • ½ l vitt vin
  • 2 msk tomatpurè
  • 4 krm salt
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 150 g smör
  • Ev 1 tsk socker
  • Instruktioner

    1. Lägg hummern på mage och dela den från huvudet och ner tii stjärten.Ta ur den skalliknande säcken som sitter bakom huvudet. Knäck klorna med en nötknäckare och försök att få ut köttet så helt som möjligt Spara ev spad till såsen.Bryt sönder lederna och ta tillvara på köttet.Plocka även köttet ur hummerhalvorna som läggs upp och ned att rinna av och sparas för uppläggningen. Krossa resten av skalet till såsen.
    2. Finhacka löken. Smält smöret i en kastrull tillsammans med olivoljan.Fräs lök hummerskal och kryddnejlika några min under omrörning.Flambera med Calvados. Tillsätt vinet,tomatpuré, salt och peppar, låt allt koka utan lock i 15 min. Sila och mät upp spadet.Reducera ytterligare tills 4 dl återstår. Rör samman mjölet med 1 ½ msk smör. Rör ned blandningen i såsen. Smaksätt med cayennepeppar och tillsätt resten av smöret klickvis under kraftig vispning.
    3. Värm hummerköttet försiktigt i såsen och servera sedan i hummerhalvorna och ett gott bröd at fånga upp såsen med.

    Liknande recept

    4.2
    2 h 45 min
    8
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben