Systembolagets.
Ingredienser
1 hummer (400g)
4 matskedar olja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Salt
Cayennepeppar
Instruktioner
- Skala grönsakerna och tärna dem fint. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem, krossa dem sedan i små bitar.
- Koka upp buljongen i en stor kastrull. Värmolja i en mindre kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot, selleri och lagerblad lika länge till.
- Ta av den från värmen och rör in mjölet. Häll över massan i buljongen i den stora kastrullen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock.
- Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft. Sila soppan och lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller servera hummerköttet vid sidan av. Färsk hummer läggs i 10 min före servering.
- Hummersoppan är len i konsistensen och har en karaktäristisk skaldjurssmak. Till soppa måste man inte servera dryck, men om man vill ha någonting till är det gott med ett fylligt & smakrikt torrt vitt vin eller varför inte en torr sherry.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Jörgens hummersoppa
Oj, vad folk njöt i vår monter! På Det Goda Köket i Älvsjö i helgen sm...
gott
Magiskt gott. Hade det som förrätt, räckte inte pga att alla gäster tog om minst en gång...