Idas långkokta oxstek med ångade vaxbönor

Serverar: 6 portioner

Tid: 4 timmar

Min mormor Idas recept. Heter på italienska. Carne bovina cotta con fagioli al vapore.

Ingredienser

  • 1½ kg fransyska
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 gula lökar
  • 4 morötter
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 lagerblad
  • 200 g skållade färska tomater
  • 700 ml enkelt rödvin (500 ml i matlagningen, 200 ml till kocken)
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 nötbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • Tillbehör
  • 600 g ångade vaxbönor
  • Vitt bröd
  • Instruktioner

    1. Bind upp köttet till stadig form.
    2. Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i korta bitar. Låt dem svettas i en matsked olja i största grytan, minst 6 liter. (En fiskgryta för två plattor är idealisk.) Tag upp och låt vänta i pyts.
    3. Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme. Salta och peppra generöst under tiden.
    4. Lägg i de frästa grönsakerna, lagerblad, buljongtärningen och tomaterna. Klyv och tag ur chilifrukterna, och lägg med dem i grytan. Slå på vinet och låt koka upp. Låt sjuda i 2½ timme under lock.
    5. Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet skivas (kan få kallna helt också, och värmas i såsen senare). Koka ihop vinskyn på hög värme utan lock tills ca 1/3 av vätskan ångat bort. Mixa skyn och de nu mycket välkokta grönsakerna till sås.
    6. Tillbehör 600 g ångade vaxbönor Vitt bröd

    Liknande recept

    4.4
    1 h 10 min
    4-5
    12
    4.8
    2 h 30 min
    25
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben