Indisk inspirerad och nyttig gryta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 40 minuter

Detta är en jätte god, smakrik och nyttig gryta som är hyfsad lätt att göra. Jag har gissat på ett ungefär hur mycket av varje ingrediens som ska vara i grytan. Så ni får smaka er fram.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 cm färsk ingefära
  • 3 vitlökar
  • 1-2 dl röda linser alt. en burk kikärtor
  • 3-4 potatisar
  • 1-2 morötter
  • 150-200 g broccoli
  • ev. 1/2 röd paprika
  • 1-2 msk curry
  • 1-2 msk garam masala
  • ev. 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade tomater,400g
  • 1/2 dl grädde, mjölk eller matlganingsgrädde
  • 1-2 tsk honung
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3-6 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • Kall sås
  • 3 dl turkisk youghurt eller gräddfil
  • 1-2 msk mango chutney
  • 1-2 msk curry
  • flingsalt
  • Ris
  • Instruktioner

    1. Skala potatis och morötter, om så önskas. Hacka lök och ingefära fint, fräs med lite olja. Tillsätt vitlökarna, curry, garam masala, paprika pulver och spiskummin. Häll i krossade tomaterna, skär potatisen, broccolin och morötterna i lagom stora matbitar. Tillsätt 1-2 dl linser och häll på ca 3-4 dl vatten. Lägg i en buljong tärning, salt och rikligt med peppar. Låt koka under lock i ca 10-15 minuter. Sätt på riset under tiden. Häll på ytterligare med vatten ( Linser drar åt sig mycket vatten) Tillsätt, paprikan, sambal oelek, grädde, honung och ev mer curry. Låt puttra i 10 minuter till. Gör den kalla såsen så länge. (Det kan vara så att man får tillsätta lite mer vatten då och då) Om du använder kikärtor istället för linser behöver du bara tillsätta 1 dl vatten, och då tillsätter du kikärtorna samtidigt som grädden.
    2. Servera med ris och en klick av den kalla sås. Smaklig måltid

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben