En currykryddad gratäng med ris och räkor, som har indiska anor, föreslår vi som en delikat liten vickningsrätt.
Ingredienser
Salt
3 dl vatten
1½ dl långkorningt ris
2 ägg
2 burkar räkor (á ca 100 g)
Smör eller margarin till formen
1 dl riven ost, t ex Emmentaler
Till currystuvningen
100 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 tsk curry
3 msk hackad lök
2 msk hackat äpple
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
Salt
Vitpeppar
Gott att servera till
Ugnsvärmde kuvertbröd
Instruktioner
- Sätt ugnenpå 250 gr.
Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i riset. Låt det koka under lock på svag värme, ca 20 min.
- Hårdkoka äggen 8-10 min. Spola dem kalla. Skala dem och skär dem i klyftor.
- Låt räkorna rinna av.
Ansa champinjonerna och hacka dem fint.
Smält matfettet till stuvningen i en tjorkbottnad kastrull tillsammans med curryn. Fräs löken däri några minuter och tillsätt äppelhacket.
Pudra mjöl över och häll i mjölk och grädde under omrörning.
- Smaka av med kryddor. Blanda ner champinjonerna.
- Smörj en ugnsäker form med matfett och lägg det kokta riset som en bädd över botten. Lägg äggklyftor och räkor över riset. Häll stuvningen över och strö på osten.
- Gratinera i 250 gr ugnsvärme ca 5 min eller tills ytan fått fin färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)