Indisk risrätt med räkor

Serverar: 4 portioner

Tid: 35 minuter

En currykryddad gratäng med ris och räkor, som har indiska anor, föreslår vi som en delikat liten vickningsrätt.

Ingredienser

  • Salt
  • 3 dl vatten
  • 1½ dl långkorningt ris
  • 2 ägg
  • 2 burkar räkor (á ca 100 g)
  • Smör eller margarin till formen
  • 1 dl riven ost, t ex Emmentaler
  • Till currystuvningen
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk curry
  • 3 msk hackad lök
  • 2 msk hackat äpple
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl kaffegrädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Gott att servera till
  • Ugnsvärmde kuvertbröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnenpå 250 gr. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i riset. Låt det koka under lock på svag värme, ca 20 min.
    2. Hårdkoka äggen 8-10 min. Spola dem kalla. Skala dem och skär dem i klyftor.
    3. Låt räkorna rinna av. Ansa champinjonerna och hacka dem fint. Smält matfettet till stuvningen i en tjorkbottnad kastrull tillsammans med curryn. Fräs löken däri några minuter och tillsätt äppelhacket. Pudra mjöl över och häll i mjölk och grädde under omrörning.
    4. Smaka av med kryddor. Blanda ner champinjonerna.
    5. Smörj en ugnsäker form med matfett och lägg det kokta riset som en bädd över botten. Lägg äggklyftor och räkor över riset. Häll stuvningen över och strö på osten.
    6. Gratinera i 250 gr ugnsvärme ca 5 min eller tills ytan fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben