Inkokt lax med gammaldags fisk sås

Serverar: 6-8 portioner

En underbar lax med en ljuvlig sås

Ingredienser

  • 900 g - 1,2 kg lax filé
  • Koklag
  • 1 l vatten
  • 3 tsk salt
  • några vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • ½ lök
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 knippa dill
  • Sås
  • 2-3 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • 2-3 msk vanlig svensk senap
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 dl fiskbuljong av tärning
  • 3 äggulor
  • 1 msk socker
  • 3 msk citronsaft
  • 1 msk vinäger
  • 2 stora syrliga äpplen
  • 2 stora ättikgurkor
  • 3-4 msk hackad persilja
  • 3-4 msk fin skuren dill
  • Instruktioner

    1. Skär skinnfri lax i portionsbitar. Koka upp koklagen, lägg i lax bitarna och sjud på svag värme i 10 minuter. Drag bort från värmen och låt fisken kallna i spadet. Sänk gärna ner grytan i kallt vatten så att kokningen avstannar.
    2. såsen: smällt smör , rör i mjölet, tillsätt senap och späd med buljong. Krydda med peppar och koka några minuter under omrörning. Rör sen ner en äggula i sänder under omrörning utan att koka. Tillsätt socker, citron och vinäger och låt såsen svalna lite. Hacka äpple och gurka i små tärningar och blanda ner det i såsen med dill och persilja. Såsen håller sig bra och kan göras dagen före. Förvara övertäckt i kyl. Servera den rumstempererade på eller till fisken tillsammans med varm kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben