Lax med smak av apelsin och stjärnanis, äpple och kapris, rödkål och stilton. Ett litet annorlunda inslag på till exempel julbordet men även till påsk och midsommar...
Ingredienser
500 g laxfilé utan skinn
Apelsin & stjärnanis
1 stor apelsin
5 st hela stjärnanis
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Äpple & kapris
1 stort rött juläpple
2 msk kapris
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
Rödkål & stilton
1 ½ dl fin strimlad rödkål
2 msk majonäs
½ dl smulad Stiltonost
1 msk gräslök
Instruktioner
- Skär ner laxen i små kuber (ca 2x2 cm) och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Baka i ugnen på 60 grader i 15 minuter. Lägg sedan ut bitarna på tre fat (ett fat per marinad) och häll på marinaderna. Låt stå och dra i en timme innan servering.
- Apelsin & stjärnanis:
Strimla apelsinskalet fint, tänk på att inte få med för mycket av det vita på skalet. Pressa juicen ur apelsinen och blanda skal, juice, stjärnanis, socker, salt och peppar i en skål. När sockret löst sig ordentligt häller du blandningen över laxbitarna. Täck med folie.
- Äpple & kapris:
Tvätta äpplet och skär i små bitar, blanda med kapris, citronjuice, olivolja, salt och peppar. Låt marinaden stå och dra lite. Häll blandningen över laxen och täck med folie.
- Rödkål & stilton:
Blanda rödkål och majonnäs i en skål och låt kålen mjukna lite. Blanda i hälften av osten. Lägg ut kålblandningen över laxen, strö över resten av osten och gräslöken. Täck med folie.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Japanska matord
Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...
Svenska kockar i mat-OS
De senaste fyra åren har Svenska Kocklandslaget tränat inför OS i matl...