Italiensk mandelkaka

Serverar: 8-10 portioner

När denna gyllengula kaka gräddas, sprids en ljuvlig doft av citrus och mandel i köket. Få kommer att kunna motstå detta underbara bakverk.

Ingredienser

  • 350 g sötmandel
  • 400 g rumstempererat smör
  • 8 dl florsocker
  • 5 ägg
  • 3 dl polentagryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 citron, skal och saft
  • Till servering
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 dl bär
  • Garnering
  • 1 msk florsocker
  • Till formen
  • 1-2 msk polentagryn
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, ca 1½ liter, med polentagryn.
    2. Skålla, skala och mal mandeln fint i en mixer eller mandelkvarn.
    3. Vispa ihop smör och florsocker vitt och poröst. Blanda ner den malda mandeln. Rör ner äggen, ett i taget.
    4. Blanda polentagryn, bakpulver, vaniljsocker, salt, citronskal och citronsaft. Rör ner polentablandningen i äggsmeten.
    5. Blanda allt till en slät smet. Häll smeten i formen.
    6. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timma.
    7. Låt kakan svalna medan den är i formen. Vänd upp kakan på ett galler men låt den kallna under formen.
    8. Pudra gärna över lite florsocker och servera mandelkakan med lättvispad grädde och färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben