Italiensk påskpaj

Serverar: 6 portioner

Påsken är en stor och betydelsefull helg för italienarna, då de träffar familj och vänner. "Torta pasqualina" med inbakade grnsaker i en krämig ostsås, är en av de traditionella rätter man samlas kring.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 1/4 dl kallt vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 500 g djupfryst broccoli
  • Salt
  • 100 g kokt eller rökt skinka
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 dl tunn grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 buljongtärning med hönssmak
  • 2 äggulor
  • 3 msk riven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Lägg mjölet i en skål. Smula ner matfettet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 30 minuter.
    2. Tina broccolin och förväll den några minuter i saltat vatten. Låt den rinna av och sedan kallna. Skär skinkan i små tärningar.
    3. Fräs dem i matfett, dofta över lite mjöl och späd med grädde. Koka upp vattnet med buljongtärningen och slå buljongen i såsen under omrörning. Ta pannan från värmen och rör ner äggulorna samt 2 msk av osten.
    4. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med 2/3 av degen. Nagga degen i bottnen med en gaffel och strö på resten av osten. Lägg på broccolin och bred över såsen.
    5. Sporra ut resten av degen i remsor och lägg dem som ett galler över fyllningen. Lägg en remsa runt kanten på formen och tryck till. Vispa upp 1 ägg och pensla pajen. Grädda den i 225 grader ca 30 minuter. Servera pajen varm.

    Liknande recept

    45 min
    5-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben