Italiensk tomatsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Härlig Italiensk tomatsås, den bästa och billigaste pastasåsen. Ljuvlig i smak och doft!

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar hackade
  • 1 buljongtärning
  • 1 tsk socker
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 msk torkad oregano eller timjan
  • 1 tsk torkade örter tex franska örter el. basilika
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala vitlöksklyftorna, ta 2 klyftor och dela i ca 4 delar var.
    2. Häll olivolja i en gryta eller kastrull, lägg i de delade vitlöksklyftorna och låt dem stekas på ganska stark värme. När vitlöksdelarna har blivit bruna tas kastrullen av plattan.
    3. Sänk värmen på plattan till 2:an. Kasta bort vitlöken men obs! låt olivoljan vara kvar. Nu har vi fått en underbar vitlöksolja att steka den hackade löken i. I med löken som skall bli fint genomskinlig, därefter pressas den 3:e vitlöksklyftan i som får steka med en stund.
    4. Häll ner de krossade tomaterna, buljongtärning, vatten, vin, tomatpure och alla kryddorna utom sockret. Låt småkoka under lock, minst 30 minuter. Rör då och då. Smaka av med sockret, som tar fram tomatsmaken extra bra. Känn om det behövs mer örtkryddor, salt eller peppar.
    5. Servera med nykokt pasta, jag tycker att penne eller tagliatelle passar bäst. Servera med svartpeppar från kvarnen och riv en god parmesan över hela anrättningen. Bon appetito !

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    matsten 7 februari 2009

    Supergott. En perfekt standardtomatsås att ha till mycket och som kan varieras. Jag skall själv testa att låta hackad stjälkseller få fräsa med.

    allimac8 25 december 2009

    Kanongod toamtsås! Tog dock lite mer olivolja ca 5 msk ock pressade i lite mer olivolja. Kanongott till all möjlig pasta eller kötträtter.

    spiskummin 10 oktober 2010

    Underbart god sås, men vad hände med den 4:e vitlöksklyftan? Tack för receptet

    Relaterade Artiklar

    Nytt år- Nya förutsättningar
    Så här i årets första skede brukar det vara ordentligt skralt i kassan...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben