Jätteköfte med tsatsiki och bulgur

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Från mattidningen Salt & Peppar

Ingredienser

  • 500 g nöt- eller lammfärs
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl vatten eller mjölk
  • 1 ägg
  • 1,25 tsk salt
  • Tsatsiki
  • 1 liten gurka
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Peppar
  • Bulgur
  • 4 port bulgur
  • 1 dl ajvar relish
  • Till servering
  • Blandad sallad med dill
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Blanda havregryn, vatten, ägg, salt, och kryddor. Låt stå 5 min. Rör ner färsen och arbeta den en liten stund med en träsked. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Forma till en stor rund kaka, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Strö över lite färsk hackad mynta och skär i tårtbitar och servera med tillbehören.
    3. Tsatsiki: Riv gurkan grovt på rivjärn och lägg det rivna i en sil. Strö över salt och blanda om. Låt stå ca 15 min. Pressa ur vätskan. Blanda gurka, yoghurt, vitlök, peppar och smaka av om det behövs mer salt.
    4. Bulgur: Koka bulguren enligt paketet, men blanda även ner 1 dl ajvar relish i kokvattnet.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LinneaFredrikson 29 mars 2013

    Tack för receptet. Lammfärsbiffarna blev härligt saftiga...särskilgt med ett extra ägg :). Jag har även experimenterat och haft färska kryddor i..bl.a. rosmarin :). Jag har även testat receptet med vanligt nötkött och det blev lika lyckat.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben