Jamtamats lingonlimpa

Serverar: 4 portioner

Ett recept ur Jamtamats första kalashäfte

Ingredienser

  • Första dagen
  • 4 dl ljummet vatten
  • 2 dl vetekross
  • 3 dl lingonsylt
  • 1 1/2 dl russin
  • 1 1/2 dl linfrö
  • 1 1/2 dl kruskakli
  • 1 msk salt
  • 1 msk stött anis
  • 1 msk stött fänkål
  • Andra dagen
  • 5 dl kokande vatten
  • 100 g jäst
  • 2 l siktat dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Kan kännas bökigt med ett lååångt recept men det lönar sej oftast på smaken :-)
    2. Första dagen: Blanda ingredienserna och låt stå.
    3. Andra dagen: Häll 5 dl kokande vatten över "gröten", låt svalna. Tillsätt jästen och arbeta in ca. 2 liter mjöl. Tar ca. 3-4 minuter med maskin och ca. 7 minuter för hand. Ta så mycket mjöl att degen släpper bunken.Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Ta upp och arbeta smidig.
    4. Dela degen i 4 delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar. Låt jäsa 30 minuter. Grädda limporna ca. 30 minuter i 200 grader. Låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben