Jannes halvgrova

Serverar: 2 portioner

Tid: 45 minuter

Ett lättlagat och mättande bröd

Ingredienser

  • 1 dl vetekli
  • 3 dl dinkelflingor
  • 3 dl havregryn, vanliga eller fiber
  • 50 g margarin
  • 6 dl kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl 37º vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl ljus sirap eller honung
  • 6 dl rågsikt
  • 6 dl manitoba cream eller vetemjöl special
  • Instruktioner

    Blanda kli, flingor samt havregryn i en skål tillsammans med margarinet. Häll kokande vatten över, rör om och låt svalna Smula jäst i en bunke, häll över 2 dl 37º vatten och lös upp jästen under omrörning. Tillsätt salt, sirap/honung samt den avsvalnade flingblandningen. Tillsätt mjölet med med låg hastighet i 5 minuter. Smeten skall släppa på väggarna / nästan på gränsen till lite kletig. Öka till max i ytterligare 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme. Ta upp och knåda degen, forma till 2 limpor. Lägg på plåt eller använd 1, 5 liters silikonformar. Låt degen jäsa minst i 30 minuter. Sätt ugnen på 250º, samt ställ in en plåt nederst i ugnen med vatten i. Baka brödet i 5 minuter på den höga värmen, sänk därefter till 200º och baka i ytterligare 40 minuter. Lufta efter 20 minuter och lägg då en folie över då om du inte vill ha en hårdare skorpa. Låt brödet vila efter bakningen i minst 30 minuter. Njut av ditt nybakade bröd

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben