Janssons på färskpotatis

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Man kan göra en utmärkt frestelse på färskpotatis, i min mening är det nog årets höjdare. Hemligheten är att man torkar den strimlade potatisen i ugnen, innan själva frestelsen “monteras”. För övrigt kan receptet varieras efter era egna varianter, här är det vanliga klassiska receptet på frestelse.

Ingredienser

  • 125 g Grebbestads ansjovisfiléer (1 burk)
  • 2 gul lökar
  • 8 potatisar
  • 3 dl grädde, ansjovisspad
  • ½ dl ströbröd
  • Instruktioner

    1. Skala och strimla potatisen som vanligt, lägg i en torr och ren ugnsform, värm ungefär i 10-20 minuter på 110 grader. Jag torkar i varmluftsugn, så en vanlig ugn behöver troligen längre tid, men inte högre värme, potatisen skall bara torkas för att få mindre vatteninnehåll, inte tillagas. Kontrollera gärna fuktigheten under tiden. Jag brukar känna med handen väldigt snabbt, sen får den gärna svalna lite, blir lättare att hantera då.
    2. Skala löken och skär den i tunna skivor.
    3. Varva potatis, lök och ansjovis en väl smord form. Översta laget ska vara potatis.
    4. Häll på grädden och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
    5. Ugnstemperatur: 225° C. Gräddningstid: 45-60 minuter. Grädda tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben