Jazzig chili

Serverar: 8-10 portioner

Med sting i.... Med tryckkokare minskas tillagningstiden. Chiligrytan blir klar på en halvtimme i stället för på tre timmar.

Ingredienser

  • 2 kg högrev av nöt eller älg
  • 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
  • 10 vitlöksklyftor
  • 5 torkade fikon
  • 140 g, 1 paket, bacon
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • Rapsolja
  • 1 dl inlagda skivade jalapeño
  • 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
  • ½ dl konc oxfond
  • 1 l ljust öl (t ex lättöl)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • ½ dl paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen koriander
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
    2. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
    3. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt. Servera med bröd, gräddfil och riven västerbottenost.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben