Jeanettes lantbröd

Flickvännen klagade på att alla recept hon provade på lantbröd inte var tillfredsställande, så jag tänkte att hur svårt kan det vara och skapade ett bröd utifrån hennes önskemål om beskaffenhet och smak...

Ingredienser

  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten (fingervarmt 37º)
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl kornmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 6 ½ dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt
  • ½ dl olivolja
  • 1 äggvita
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Havregryn
  • Instruktioner

    1. Stöt anis och fänkål i en mortel.
    2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i hälften av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet.
    3. Tillsätt fänkål, anis, havregryn, kornmjöl, rågmjöl och hälften av vetemjölet och rör ihop till en kladdig, lös deg.
    4. Låt jäsa 1 timme under bakduk på varm och dragfri plats.
    5. Tillsätt salt, olivolja, äggvita och resten av vetemjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.
    6. Forma en stor limpa eller två mindre och lägg på en smord eller bakplåtpapperssklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min på varm och dragfri plats.
    7. Pensla med uppvispat ägg och strö havregryn över.
    8. Grädda i 225º i nedre delen av ugnen i 10 min. Sänk sedan värmen till 200º och grädda i ytterligare 20-25 min.

    Liknande recept

    4.4
    1 h 25 min
    10
    12

    Kommentarer (5)

    annis70 17 maj 2010

    Låter som ett bra recept,ska testa det nån gång. Men jag är lite nyfiken på om flickvännen blev nöjd med ditt bröd. :))

    GodareMat 17 maj 2010

    Jodå, flickvännen blev fullt nöjd och nu slipper jag höra klagomålen över lantbröd... *ler*

    beca 18 maj 2010

    Går det inte lika bra med ett helt ägg i degen eller varför måste det vara bara äggvita? Låter gott så jag ska provbaka det i em.

    GodareMat 19 maj 2010

    Det blir inte samma konsistens på brödet med ett helt ägg som med enbart äggvita...

    beca 20 maj 2010

    Bakade "ditt bröd" i går. Det blev jättegott. Ett bröd jag kommer att baka många gånger........

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben