Serverar: 10-12 portioner
En underbar gryta för minst 10 personer, fyller en Le Creuset 4,2 liters gryta. Eftersom grytan ska puttra ganska länge, brukar Johan laga hela rätten redan på förmiddagen. Sen får hela satsen stå på spisen och puttra ända tills middagen ska serveras. Har varit mycket omtyckt bland vänner och bekanta!
Ingredienser
1,7 kg älgkött (t.ex. stek)
1 kg kantareller
4 st. schalottenlökar
1 vitlök ( Solo, hel vitlök utan klyftor)
2 st. röda paprikor
1½ msk viltkrydda *)
2 tsk pepparmix maxime (en blandning av olika pepparsorter)
ca. 30 st. syltlökar
10 blad basilika
1 msk färsk, hackad timjam
1 msk senap
1 msk balsamico
2 tsk kalvfond
2 st. buljongtärningar
1 liter vatten
Instruktioner
- Koka upp buljongen i grytan. Skär köttet i relativt små bitar. Fräs löken och paprikan i en skvätt olja eller smör i stekpanna. Bryn köttet, krydda med viltkrydda och pepparmixen. Tillsätt svampen, och låt stekas en liten stund. Lägg över allt i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på låg värme i minst 3 timmar.
- Just före serveringen kan man tillägga några deciliter grädde för att mjuka upp smaken. Låt grytan koka upp snabbt, och servera tillsammans med ett gott ris och en sallad på t.ex. grönsallad och rucola, ringla över lite god olivolja och en skogsbärsbalsamico.
- *) Viltkryddan innehåller: körvel, lagerblad, peppar, kryddpeppar, pomeransskal, koriander, enbär
Liknande recept
Kommentarer (1)
Helt klart full pott fast jag inte använde alla ingridienserna som skulle vara. Hoppade över kantarellerna, Annars precis som det står. Väldigt gott..