Jordärtskocksgratäng med morötter och purjo

Gratäng lagad utan ägg.

Ingredienser

  • ca 250 g jordärtskockor
  • ca 150 g morötter
  • 1/2 purjolök
  • Gratängsås
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl kokspad
  • 3 msk vetemjöl
  • 50 g riven ost
  • 1 msk smör
  • Vitpeppar
  • Riven muskotnöt
  • Eventuellt salt
  • Instruktioner

    Skär rotsaker i skivor (inte för tunt) och strimla purjon. Koka rotsaker lite mjuka i lättsaltat vatten, lägg i purjon mot slutet av koktiden. Häll av kokspadet men spara 1 dl till gratängsås. Lägg upp grönsaker i en smord ugnsform. Skaka ihop mjölk och mjöl och häll i kastrull, tillsätt kokspadet och den rivna osten. Koka upp under vispning, lägg i smöret och sjud såsen en stund. Smaka av med peppar, riven muskot och eventuellt salt om så behövs. Häll såsen över grönsakerna och gratinera i 250 graders ugn, ca 15 minuter eller tills gratängen fått lite färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben