Smarrig efterrätt med något ovanliga ingredienser.
Ingredienser
2 tsk svartpeppar
1 l jordgubbar
½ dl socker
1/4 dl vatten
2 tsk balsamvinäger
1 tsk kirsch eller körsbärslikör
½ l vaniljglass
3 dl vispgrädde
Instruktioner
Stöt pepparkornen grovt i en mortel. Skölj och dela jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i en skål och blanda med den krossade svartpepparn. Hetta upp sockret och vattnet i en kastrull. Täck med lock och låt det sakta sjuda. När sockret smält, ta av locket och rör till sockret smält helt, ca 5 min. Låt sjuda, utan lock, till sockret får bärnstensfärg, ca 3-5 min till.
Tillsätt försiktigt jordgubbsoch svartpeppar- blandningen (det kommer att fräsa och hårdna klumpvis). Använd en plastsked och rör jordgubbarna i sockerlösningen så gått det går tills de hårda bitarna smält, ca 1-2 minuter till. Häll över i en skål och blanda med kirsch/likör och balsamvinäger. Låt alltsammans kallna till rumstemperatur. Täck och ställ i kylskåp i 1 till 8 timmar.
Vid serveringen ta fram glassen i tid, så att den blir lite mjuk. Lägg upp i 6 glasskålar först ett lager jordgubbar med vätska, sen glass, mer jordgubbar med vätska och avsluta med vispad grädde.