Jordgubbspaj med mandelfyllning
Den här frasiga jordgubbspajen får en krämig fyllning av mandelmassa och kesella, som smaksätts med mandellikör som ger extra smak på fyllningen.
Ingredienser
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning
400 g mandelmassa
250 g kesella
4 ägg
3 msk finhackad mandel
2 msk mandellikör (kan uteslutas)
Garnering och tillbehör
1 liter jordgubbar och eventuellt hallon
Florsocker
Citronmeliss eller mynta
Vispad grädde
Instruktioner
- Pajdeg:
Dela smöret i mindre bitar. Lägg smör, mjöl, socker och vaniljsocker i matberedaren och kör till en smulig massa. Du kan också nypa ihop det för hand. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt vila 1 timme i kyl.
- Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen.
- Fyllning:
Riv mandelmassan och blanda ihop med kesella, ägg, hackad mandel och eventuellt mandellikör. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pajen svalna.
- Dela jordgubbar och lägg på pajen. Pudra över lite florsocker och garnera med citronmeliss och mynta. Servera med vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)