Jordgubbspaj med mandelfyllning

Serverar: 8 portioner

Den här frasiga jordgubbspajen får en krämig fyllning av mandelmassa och kesella, som smaksätts med mandellikör som ger extra smak på fyllningen.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 400 g mandelmassa
  • 250 g kesella
  • 4 ägg
  • 3 msk finhackad mandel
  • 2 msk mandellikör (kan uteslutas)
  • Garnering och tillbehör
  • 1 liter jordgubbar och eventuellt hallon
  • Florsocker
  • Citronmeliss eller mynta
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Dela smöret i mindre bitar. Lägg smör, mjöl, socker och vaniljsocker i matberedaren och kör till en smulig massa. Du kan också nypa ihop det för hand. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt vila 1 timme i kyl.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen.
    3. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda ihop med kesella, ägg, hackad mandel och eventuellt mandellikör. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pajen svalna.
    4. Dela jordgubbar och lägg på pajen. Pudra över lite florsocker och garnera med citronmeliss och mynta. Servera med vispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 10 min
    6
    9
    4.8
    1 h 5 min
    6-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben