Jordgubbspaj med mördeg

Serverar: 6 portioner

En frasig mördegsbotten fylls med jordgubbar och en krämig fyllning på ägg, socker och crème fraiche.

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 50 g socker
  • 100 g smör, kallt
  • 150 g vetemjöl
  • 1 st ägg
  • Fyllning
  • 3 st äggulor
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk strösocker
  • 250 g jordgubbar, eller andra bär som du tycker om
  • 1 tsk florsocker
  • Dekoration
  • Färska myntablad och smulade lavendelblommor efter tycke och smak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mördegsbotten: Mixa all mördegsingredienser utom ägget i en matberedare i cirka 10 sekunder, tills degen är storgrynig.
    3. Slå i ägget och mixa ihop.
    4. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, låt den gå upp lite över kanten. Nagga väl, plasta in och frys i 30 minuter.
    5. Ta ut pajskalet och grädda det i ugnen i cirka 10 minuter.
    6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, tillsätt crème fraiche och socker och vispa ihop till en jämt smet. Häll smeten i pajskalet och täck med jordgubbar.
    7. Sätt in pajen på mittfalsen i ugnen och grädda i 190 grader i cirka 15 minuter, tills fyllningen stelnat lite.
    8. Pudra över florsocker och låt svalna.
    9. Dekorera med färska myntablad och smulade lavendelblommor efter tycke och smak.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 10 min
    6
    9
    4.8
    1 h 5 min
    6-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben