Jordgubbspaj med vaniljkräm

Serverar: 8-10 portioner

Låt pajskalet kallna innan du fyller det med vaniljkrämen Toppa med jordgubbar

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 50 g mandel
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 2 ½ msk majsstärkelse
  • 2 msk konc flädersaft
  • 3 dl vispgrädde
  • Dekorera med
  • Jordgubbar
  • Gurkört
  • Instruktioner

    1. Ugn 200°
    2. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången. Koka upp mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan och låt dra i ca 15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och tillsätt vaniljfröna till mjölken.
    3. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Häll i mjölkblandningen under vispning tills den blir slät. Häll tillbaks i kastrullen och värm under omrörning till första bubblan. Tillsätt flädersaften och rör om. Kyl krämen i kallt vattenbad.
    4. Vispa grädden. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och rör till en slät kräm. Tillsätt resten av grädden försiktigt. Låt stå i kylen.
    5. Pajdeg: Lägg skållad mandel, socker, mjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör tills en degboll bildas.
    6. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten som är ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.
    7. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Lägg upp pajen på ett fat och fyll med vaniljkräm och ansade jordgubbar. Dekorera med gurkört.
    8. Lycka till!

    Liknande recept

    4.5
    1 h 10 min
    6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben