Julbröd från förr

Så mustigt och gott kryddigt bröd som passar perfekt till skinkan och julosten.

Ingredienser

  • 0.5 pkt, 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 flaska, 33 cl porter eller mörkt julöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olja, inte olivolja
  • 1 l rågsikt
  • 1 msk stött pomeransskal
  • 1 msk stött fänkål
  • 0.5 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk ingefära
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • Kaffe att pensla med
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i sirapen och häll på porter eller öl och rör om. Låt stå i ca 5 minuter.
    2. Häll i vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt salt och russin. Knåda degen väl så den släpper bukens kanter och är blank och elastisk. Smörje en plastbunke rejält med olja och häller i degen där i och täck degen med plastfilm och jäs den i kylskåp över natten.
    3. Slå upp degen på bakbordet. Knåda den väl och baka ut till två runda bröd. Lägg bröden på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
    4. Pensla bröden med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter. Linda in de varma bröden väl i handdukar och låt dem svalna så.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben