Kalljästa bröd som får spännande smak av porter, malt, apelsin och juliga kryddor. Passar perfekt till skinkmackan, men också till julosten och dopp i grytan.
Ingredienser
25 g jäst
1 msk salt
1 dl malt av korn eller mörk sirap
33 cl porter eller mörkt julöl
2 dl kallt vatten
2 dl rapsolja
2 tsk rivet apelsinskal
1 msk stötta fänkålsfrön
½ tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 liter rågsikt
4-6 dl vetemjöl
2 dl russin
Garnering
Russin
Kallt kaffe
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, malt och porter och låt stå 5 minuter. Arbeta in vatten, olja, apelsinskal, kryddor och rågsikt. Arbeta sist in vetemjöl och russin och arbeta till en deg. Smörj en stor bunke invändigt med rapsolja och lägg i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen i ca 12 timmar.
- Vicka upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma bitarna till runda bröd, men ta först undan lite deg för garnering, ca 150 g per bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Dela varje garneringsbit i sex delar. Forma fem av dem till längder och rulla in ändarna åt varsitt håll så att längderna blir S-formade, som lussekatter. Tryck försiktigt fast dem runt om på bröden. Kavla ut den sista biten och ta ut en stjärna med ett pepparkaksmått. Tryck fast stjärnan i mitten. Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ner russin som garnering mitt i längdernas snurror samt i mitten av stjärnan. Pensla därefter brödet med kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Knacka på brödens undersida för att känna att de är genomgräddade och torra. Linda in de varma bröden väl i handdukar. Låt kallna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Nyttiga tips och råd!
Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...