Julias rårissallad med linser och gremolata

Serverar: 4 portioner

Nyttig och smakrik är denna matiga sallad. Byt ut varmrökt lax mot räkor, grillad kyckling eller tofu.

Ingredienser

  • 3 dl kokt råris
  • 400 g kokta röda linser
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • 300 g flower sprouts, alternativt brysselkål eller grönkål
  • 150 g varmrökt lax
  • ½ dl torkade tranbär
  • ½ dl pumpakärnor, gärna rostade
  • Rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Gremolata
  • 1 dl fryst hackad persilja
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Börja med gremolatan. Mixa persilja, vitlök, citronskal, citronjuice och olivolja med stavmixer eller i en lite matberedare. Krydda med 1½ krm salt och ½ krm peppar.
    2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av. Skala och skär moroten i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare. Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i skivor. Dela flower sproutsen på mitten. Stek dem i 2 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
    3. Blanda råris, linser, morot, avokado och flower sprouts med hälften av gremolatan. Lägg upp på tallrikar. Bryt laxen i mindre bitar och fördela över. Strö över tranbär och pumpakärnor. Servera med resterande gremolata.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben