Julköttbullar med rödlök o senap

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Min mormor tog en jul för många år sedan fel på kryddpeppar och kardemummaburken då hon skulle göra köttbullar till jul. Men hon höll god min och dom blev ju fantastiskt goda med kardemumma, utifrån det misstaget har vi sen utvecklat receptet och så här gör vi dom nu.

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 5 dl vispgrädde
  • 4-5 skivor vitt formbröd (beroende på storlek)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1-2 tsk svensk senap
  • 2 mkt finhackade rödlökar
  • 3 krm kryddpeppar
  • 3 krm kanel
  • 3 krm kardemumma
  • ca 3 tsk salt
  • 2 ägg
  • smör till stekning
  • Instruktioner

    Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde och rör i potatismjöl, låt det svälla 10 - 15min. Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst. Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen och blanda alltsammans. Smaka av. Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten i 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Ugnsstekta köttbullar som ska ätas direkt kan flyttas upp o stekas ett par min extra högt i ugnen för få bättre färg, men kan också frysas och tinas i stekpanna tills dom fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben