Julkorv

Om du tycker det verkar krångligt att stoppa korv i fjälster, så kan man med gott resultat lägga den här smeten i smörgåspapper och forma till en korv och knyta ihop och sedan sjuda i vatten.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 350 g fläskfärs
  • 50 g malt späck
  • 150 g kokt skalad pressad potatis
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk mald muskot
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • ½ tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Smörgåspapper eller fjälster
  • Instruktioner

    1. Tips: Korvsmeten är väldigt god att göra korvbullar av. Forma köttbullstora bullar och stek i smör i en stekpanna. Häll på lite vatten i botten på stekpannan. Låt puttra under lock i ca 10 minuter tills bullarna är klara.
    2. Korven: Lägg färs, späck, och pressad potatis i en stor bunke. Värm mjölk och grädde till fingertemperatur. Häll över gräddmjölken i bunken och tillsätt kryddor. Blanda allt väl för hand till en ganska lös färs. Lägg ut ark med smörgåspapper ca 20 * 20 cm och klicka på ca 1 dl korvsmet per ark.
    3. Rulla ihop till jämna korvar, ca 10 cm långa, och knyt ihop ändarna med steksnöre eller hushållsgarn, eller fyll korvsmeten i fjälster. Om du använder fjälster så stick små hål i fjälstrer för att undvika att korven spricker vid kokning.
    4. Sjud korvarna i lättsaltat vatten utan lock i ca 10 minuter. Korvarna går utmärkt att frysa in.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben